KwikFit zet daarmee de strijd voort tegen jeugdwerkloosheid
Samen met 74 andere bedrijven sloot KwikFit dinsdag het jongerenakkoord af. In dit Werkakkoord spreekt KwikFit concreet af wat ze gaat doen om de kans op werk voor jongeren te vergroten
Bevestiging
HR-directeur Bert de Jonge van KwikFit: "Het afsluiten van het Werkakkoord is voor KwikFit een bevestiging van wat wij al jaren doen: jongeren begeleiden naar een diploma dan wel begeleiden in hun loopbaan en ontwikkeling. KwikFit hecht veel waarde aan de persoonlijke ontwikkeling van haar medewerkers. Een belangrijk onderdeel hiervan is de BBL-opleiding AutoTechnicus niveau 2. Deze opleiding is veelal de basis voor verdere ontwikkeling en worden vooral gevolgd door nieuw instromende jonge medewerkers van 16-18 jaar. KwikFit betaalt de opleiding. De schooldag voor deze groep zien wij als werkdag waardoor er voldoende gelegenheid en tijd voor de studie en het huiswerk gegeven wordt."
Praktijkopleiding op alle niveaus
De Jonge vervolgt: "Recent zijn we gestart met het vervolg op deze opleiding en is er voor een beperkt aantal, vooral jonge leerlingen de kans door te stromen naar de opleiding Eerste Auto Technicus Niveau 3.
Daarnaast bieden wij onze medewerkers de kans zich te ontwikkelen tot Service Adviseur Niveau 3 of Werkplaats Manager Niveau 4. De praktijkopleiding voor alle niveaus vindt deels plaats op de werkplek maar ook in onze eigen trainingsschool zodat wij zelf de hand hebben in het opleiden van vakkrachten. Als KwikFit-monteur en -medewerker ben je een “duizendpoot” en moet je naast een uiterst klantvriendelijke en servicegerichte instelling verstand van alle automerken hebben. Door deze manier van opleiden zijn wij als leerbedrijf al vele jaren succesvol met nominaties als ”leerbedrijf van het jaar” en “leermeester van het jaar”. Wij zijn altijd op zoek naar talentvolle jongeren die zich binnen ons bedrijf willen ontwikkelen.
Instroom jongeren
In april/mei van 2015 start KwikFit weer met de werving van minimaal 50 BBL'ers van 16 tot 18 jaar. Dit aantal beslaat 50% van de totale werving voor reguliere instroom (inclusief oproepkrachten). Tussentijds werft KwikFit incidenteel BBL'ers, het zwaartepunt ligt aan het begin van het schooljaar. De Jonge: "Wij hebben jaarlijks zo’n 100 BBL'ers op school zitten. Veel van deze BBL'ers treden na het afronden van hun opleiding in vaste dienst."
Naast de reguliere instroom werken er jaarlijks nog zo’n 250 Wiba-monteurs bij Kwik-Fit. Wiba-monteurs werken in ‘piekperioden’ tijdens het voor- en najaar om te helpen met het wisselen van zomer- en winterbanden. Ook dit werk wordt voornamelijk door jongeren gedaan.
Voor het vervullen van de vacatures voor bandenmonteurs werkt KwikFit samen met het UWV en gemeentes. Ook helpen de jongeren via hun eigen netwerk mee bij het invullen van deze vacatures.
Scholing
Alle 180 KwikFit-vestigingen zijn erkend leerbedrijf voor niveau 1 en 2. Op verzoek zorgen we ook voor een AKA-accreditatie (leerlingen die extra begeleiding vanuit school krijgen om uiteenlopende redenen). Op alle filialen is ook de mogelijkheid te accrediteren voor Niveau 3 Service Adviseur en op veel van onze filialen bestaat de mogelijkheid tot accrediteren voor Niveau 4 Werkplaatsmanager. Op dit moment hebben wij voor 35 filialen de accreditatie voor Eerste Auto Technicus Niveau 3.
Daarnaast hebben wij veel contact met de ROC’s en werken wij samen om zo veel mogelijk leerlingen zich succesvol te laten ontwikkelen. Wij bieden in totaal jaarlijks ongeveer 250 stagiairs een stageplek, waarbij de stageperiode varieert van enkele weken (snuffelstage) tot 1 of meer jaren. Ook op het hoofdkantoor biedt KwikFit stages aan in de richtingen administratief, IT en secretarieel werk, zowel op MBO- als op HBO-niveau.
Voorbereiding jongeren op de arbeidsmarkt
KwikFit biedt snuffelstages van één dag en incidenteel ook een bedrijfsbezoek. Op deze manier probeert KwikFit jongeren te enthousiasmeren voor een loopbaan in de motorvoertuigentechniek. Naast de snuffelstages van één dag vindt er incidenteel ook een bedrijfsbezoek plaats waarin KwikFit jongeren enthousiasmeert voor een loopbaan in de techniek.
Speciale BBL-coördinator
Speciaal voor de BBL-groep is een BBL-coördinator aangesteld. Door de BBL'ers goed te begeleiden wordt het rendement van deze opleidingen zowel voor de medewerker als voor KwikFit geoptimaliseerd. De BBL-coördinator draagt zorg voor de begeleiding van de individuele BBL'er en zorgt er voor de directbetrokkenen zoals de filiaalmanager en leermeester te motiveren in hun rol en verantwoordelijkheid.
Daarnaast onderhoudt hij contacten met de diverse ROC’s. De BBL-coördinator bezoekt de leerlingen regelmatig op de werkplek en bewaakt de voortgang. Ook zorgt hij dat de leerlingen tijdig worden uitgenodigd voor de praktijktrainingen. Door deze manier van werken is de begeleiding ongecompliceerd en direct. De resultaten van deze training evalueert hij met de trainer en vervolgens met de filiaalmanager/leermeester, maar ook met het management is contact als er ”talenten” gespot worden. Deze talenten wordt na afronding van hun opleiding een vast contract aangeboden en de mogelijkheid om zich technisch verder te ontwikkelen of op het gebied van een leidinggevende functie.
KwikFit Academy
Tot slot heeft KwikFit een trainingsopleiding, de KwikFit Academy in Harderwijk. Hier kunnen alle medewerkers technische trainingen volgen of zich doorontwikkelen tot APK keurmeester of tot managementfuncties.