Laat de keuring je geen stress bezorgen en bereid je (auto) goed voor op de APK. Want ook voor de APK geldt: goede voorbereiding is het halve werk. En het kan je nog geld schelen ook. Dus doe je voordeel met onze tips en tel uit je winst!
Top 5 APK-afkeurpunten
Banden met onvoldoende profiel
Defecte/onjuiste verlichting
Te lage bandenspanning
Beschadigde ruitenwissers
Remproblemen
Je eigen auto keuren, dat is drie bruggen te ver. Dat mogen alleen speciaal opgeleide en gecertificeerde APK-keurmeesters. Maar op bepaalde basispunten kun jij je auto heel goed zelf controleren. Dus veel succes! En heb je vragen? Kom dan gerust langs bij één van onze vestigingen of bel: 088 - 5945348. We helpen je graag!
APK Check-het-zelf-punten
Door voorafgaand aan de APK alvast een paar punten zelf te controleren kun je invloed hebben op de keuring. Sommige punten kun je namelijk zelf makkelijk aanpassen. Bijvoorbeeld je ruitenwisservloeistof!
8 tips ter voorbereiding op de APK:
1 - Verlichting
Alle lampen moeten goed functioneren, zowel voor als achter.
Test je koplampen, richtingaanwijzers, achteruitrijlichten en remlichten. Vergeet ook de kentekenplaatverlichting niet.
Je lampen testen kun je het beste met iemand samen doen. Want je eigen remlichten testen, dat gaat niet zo makkelijk...
2 - Banden
Controleer of alle 4 je banden meer dan 1,6 mm profiel hebben. Dit kan met een profieldieptemetertje of met de zogeheten Tread Wear Indicator op de band. Check de profieldiepte in de hoofdgroeven van de band (groeven in het midden van de band).
Is de profieldiepte minder dan 1,6 mm? Dan komt je auto helaas niet door de APK, ook al is het maar bij 1 band.
Deze wettelijke minimum profieldiepte geldt niet voor je reserveband. Een reserveband met voldoende profiel is aanbevolen, maar dus niet verplicht.
Check daarnaast of je banden aan de buitenkant beschadigd zijn. Ook dit kan tot afkeur van je auto leiden.
3 - Ruitenwissers & ruitensproeier
Je ruitenwissers en ruitensproeier moeten goed functioneren.
Zet je ruitensproeier aan zodat er wat vloeistof op je ruit komt. Je ruitenwissers zullen dan vanzelf aangaan. Zo weet je direct of de sproeier én de wissers nog werken.
Tip: ga in de auto zitten tijdens de ruitensproeiertest.
Is het reservoir met ruitensproeiervloeistof leeg? Vul het reservoir dan zelf bij. Je herkent het reservoir aan het symbooltje op de dop.
4 - Deuren
Alle deuren moeten goed kunnen openen en sluiten. Zowel van binnen als van buiten.
Dit geldt ook voor je motorkap en kofferklep.
5 - Brandstofdop
Is jouw auto voorzien van een brandstofdop? Dan moet deze ook aanwezig zijn tijdens de keuring. Want ook dit is een keuringseis.
6 - Spiegels
Er mag geen breuk of verwering in je binnen- en buitenspiegels aanwezig zijn.
7 - Uitlaat
Zelf je uitlaat repareren of vervangen, gaat een beetje te ver. Maar 'm zelf controleren, dat kan wel!
Laat je motor draaien en luister of er ongewone geluiden uit je uitlaat komen. Deze kunnen een probleem, zoals een lek, in je uitlaat aanduiden. En ook dat is een afkeurpunt.
Gaan deze weer aan én uit als je je auto start? Dan is het goed!
Blijft er een lampje branden? Zoek dan in je instructieboekje op om welk lampje het gaat of kom bij ons langs. Wij helpen je graag!
Extra tip! Houd rekening met steekproef van de RDW
Het kan gebeuren dat je auto door de RDW wordt geselecteerd voor een steekproef. Het is wettelijk verplicht om hieraan mee te werken.
Deze tips helpen je bij het opsporen van eventuele problemen aan je auto. Nu kun je, beter voorbereid op wat je te wachten staat, op naar de APK. Heb je toch nog twijfels? Kom dan met je auto langs bij jouw dichtstbijzijnde KwikFit-vestiging. Wij kijken het graag voor je na!
Veelgestelde vragen
Natuurlijk wordt je auto op nog (veel) meer punten gekeurd tijdens de APK. En per auto en type bestaan soms zelfs afwijkende regels. Heb je hier vragen over? Ga dan langs bij jouw dichtsbijzijnde vestiging. Onze APK-keurmeesters helpen je graag!