
Trekhaken
Wil je met de caravan op pad of een fietsenrek achterop de auto? Dan heb je ook een trekhaak nodig. Omdat er veel mogelijkheden zijn, is het belangrijk om je hier eerst goed in te verdiepen, zodat je de juiste keuze maakt. Wij helpen je graag.
Voor de montage van een nieuwe trekhaak kun je terecht bij onze gespecialiseerde trekhaakvestigingen. Hier is een monteur aanwezig die speciaal is opgeleid om deze werkzaamheden uit te voeren.
Welke trekhaak heb je nodig?
Niet onder elke auto zit dezelfde trekhaak. Een trekhaak wordt afgestemd op het chassis van de auto. Er wordt onder andere rekening gehouden met de kreukelzone van de auto. Dit is belangrijk voor je veiligheid.
Wij monteren alleen trekhaken die ontwikkeld en goedgekeurd zijn voor jouw auto. Op basis van je kenteken selecteren wij de beschikbare trekhaken voor je auto.
Voor hybride en elektrische auto's zijn ook trekhaken beschikbaar.
Wij monteren uitsluitend trekhaken van topmerken, zoals Brink, Oris (voorheen Bosal), GDW en Westfalia.
Soorten trekhaken
Als je een trekhaak wil laten monteren, heb je keuze tussen een vaste of afneembare trekhaak. Voor sommige auto's is een wegklapbare trekhaak beschikbaar.
Vaste trekhaak
De trekhaak is permanent aan je auto gekoppeld en dus altijd zichtbaar. Het is het eenvoudigste systeem en daarom ook de goedkoopste oplossing.
Bij sommige auto's met parkeersensoren wordt een vaste trekhaak herkend als object. Hierdoor is een afneembaar systeem vaak aan te raden en soms alleen mogelijk.
Afneembare trekhaak
Bij deze trekhaak kun je de kogelstang eenvoudig (de)monteren. Als je de trekhaak niet gebruikt, zie je meestal niet dat er een trekhaak onder de auto zit, omdat de trekhaak wegvalt in de achterbumper. Dit betekent dat het soms nodig is om een bumperinsnede te maken waar de trekhaakkogel doorheen gaat.
Voor sommige auto's is alleen een afneembare trekhaak mogelijk, omdat de kogel anders voor de kentekenplaat komt en dat is wettelijk niet toegestaan.
Wegklapbare trekhaak
Deze trekhaak wordt niet voor alle auto's gemaakt. Het verschil met een afneembare haak is dat bij de wegklapbare trekhaak de kogelstang altijd aan de auto vastzit, maar dat je deze onder je auto kunt wegdraaien, zodat de trekhaak uit het zicht is.
Fietsendrager trekhaak
Wil je de trekhaak alleen voor een fietsendrager gebruiken? Voor een aantal auto's is een fietsendrager trekhaak beschikbaar. De RMC-kit van Brink is het bekendste systeem op dit gebied.
Kabelsets
Voorheen werd bij de aanschaf van een trekhaak de bedrading van de auto met een universeel systeem geregeld. Tegenwoordig zit er in de auto allerlei elektronica, zoals parkeersensoren, Lane-assist, Park-assist en achteruitrijcamera’s. Dit betekent dat er een voertuig specifieke kabelset moet worden gemonteerd, zodat de boordcomputer van je auto communiceert met de kabelset van de trekhaak. Dit zorgt voor een goede werking van de kabelset en voorkomt storingen in het dashboard van de auto. Soms is het wel nodig om de boordcomputer van de auto te updaten. In onze vestiging is de juiste apparatuur aanwezig om de auto in te lezen.
Heb ik een 7-polige of 13-polige kabelset nodig?
Nieuw aan te schaffen fietsendragers, caravans en/of aanhangers hebben een 13-polige bekabeling aansluiting. Deze extra aansluitingen (ten opzichte van de 7-polige aansluiting) zijn bestemd voor 12 volt voeding, achteruitrijlichten, extra massa en een vrije positie. Om optimaal plezier te hebben van de trekhaak op lange termijn is een 13-polige kabelset aan te bevelen.
Heb je een 7-polige aansluiting? Dan kun je kiezen voor een verloopstekker van 13-polig naar 7-polig. Een 7-polige kabelset is beperkt in de stroomvoorziening.
Wist je dat?
- De trekhaak niet gekeurd hoeft te worden na de montage. Wel moet de auto geschikt zijn voor een trekhaak. Er zijn auto's waar geen trekgewicht voor is geregistreerd. Een draaghaak is dan een alternatief.
Tijdens de APK wordt de trekhaak wel gekeurd op bevestiging en slijtage. - Een extra kentekenplaat voor op de fietsendrager, caravan en/of aanhanger wit van kleur is en vrij zichtbaar moet zijn? De trekhaak mag niet voor de kentekenplaat van de auto worden gemonteerd.
- Het gebruik van een bagagenet bij aanhangers tegenwoordig wettelijk verplicht is.
- Bij het verlies van sleutels of het kwijtraken van de afneembare haak deze kunnen worden nabesteld. Je kunt hiervoor terecht bij je KwikFit vestiging.
- Het raadzaam is om je autoverzekering aan te passen bij de aankoop van een trekhaak. Deze is vaak meeverzekerd tot een bedrag van €500.
Overweegt u een trekhaak te kopen? Onze trekhaak specialist helpt u hier graag verder mee!
Vervoeren van e-bikes
Er is een verticaal maximaal gewicht toegestaan voor je trekhaak. Dit heet de kogeldruk. De maximale toegestane kogeldruk van de trekhaak, wordt bepaald door autofabrikant en is terug te vinden in het instructieboekje van je auto. Ook heeft elk type trekhaak te maken met een maximum gewicht. Dit geeft de trekhaak fabrikant per trekhaak aan.
Dus wil je de trekhaak gebruiken voor het vervoeren van elektrische fietsen op een fietsendrager? Dan is het belangrijk om te weten wat het gewicht is van de fietsendrager en de elektrische fietsen. Dit totale gewicht mag de maximaal toegestane kogeldruk van de trekhaak niet overschrijden.
Trekhaakservice van KwikFit:
- Topkwaliteit gegarandeerd
Wij monteren uitsluitend trekhaken van a-merken Brink, Oris (voorheen Bosal), GDW en Westfalia. - Al onze trekhaken zijn gekeurd
En dus betrouwbaar, veilig en wettig. - Altijd in de buurt
Met ruim 50 gespecialiseerde vestigingen in Nederland.
Vragen over trekhaken?
Wij helpen je graag

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen
08.00 - 17.30 uur en zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur.