Breedte van de band (bijv. 195)
De breedte van autobanden wordt altijd weergegeven in millimeters. De breedte van een autoband varieert tussen 125 mm en 335 mm, in stappen van 10 mm. Dit geldt voor de opgepompte toestand.
Hoogte van de band (bijv. 65)
Na de breedte, wordt de hoogte van de band genoemd, in een percentage van de breedte van de band. In dit voorbeeld is dat 65. Dat betekent dat de hoogte 65% is van de breedte.
Radiaal van de band (R)
Meestal vind je na de breedte en de hoogte de letter R op je autoband. Die geeft aan hoe de band is gemaakt. De R staat voor Radiaal. Bij deze band zijn er stalen koordlagen in de breedte van de band aangebracht. Dit zorgt ervoor dat band soepel is en in de bochten contact houdt met het wegdek.
Velgmaat in inches (bijv. 15)
Ofwel de maat van de velg. Hier past de band precies omheen. Dit is de binnenmaat van de band en de buitenmaat van de velg. Deze wordt meestal aangegeven in inches ("). Een inch staat gelijk aan 25,4 mm. Tegenwoordig zijn de meest banden 15, 16 of 17 inch, omdat auto’s nu steeds vaker zijn uitgerust met grotere velgen. Dit zorgt voor een betere wegligging en ze kunnen meer gewicht dragen.
Draagvermogen (bijv. 91)
Dit getal staat voor het maximale draagvermogen van de autoband. Een draagvermogen van 91 staat bijvoorbeeld voor een belasting van 615 kg. Wij adviseren het draagvermogen aan te houden van de banden die nu onder jouw auto zijn gemonteerd, zeker in het geval van extra load banden. Of kijk in het instructieboekje van jouw auto welk draagvermogen wordt aangegeven door de fabrikant.
Snelheidsindex (bijv. T)
Deze letter staat voor de maximale snelheid waarmee je met de banden kan rijden. T staat bijvoorbeeld voor snelheden tot 190 km/u. Een te lage snelheidsindex kan zorgen voor een slechte wegligging en geeft een hoger risico op een klapband. Wij adviseren om minimaal de snelheidsindex aan te houden van de banden die nu onder jouw auto zijn gemonteerd. Hogere snelheidsindexeringen dan die van je huidige banden kunnen wel veilig als alternatief onder de auto worden gemonteerd. Lees meer over de juiste snelheidsindex.
Ook de volgende termen kunnen op jouw band staan:
Runflat – Met Runflat banden kun je verder rijden bij een lekke band. Deze banden kunnen alleen gemonteerd worden bij voertuigen die uitgerust zijn met een bandenspanningscontrolesysteem.
Extra Load – Sommige auto's, maar ook caravans en aanhangers, hebben verstevigde banden met een hoger draagvermogen nodig. Deze verstevigde banden zijn te herkennen aan het kenmerk Extra Load.
Tubeless – Dit is een term die aangeeft dat de band geen binnenband heeft. Tegenwoordig heeft vrijwel elke personenauto tubeless banden.