Je hebt ze vast wel eens gezien, de energielabels voor huizen, koelkasten en vriezers. Deze helpen je bij de keuze voor een bepaald product.
Voor autobanden is vanuit de Europese Unie een zelfde soort label bedacht. Het
Bandenlabel. Dit label vertelt je welke invloed de band heeft op het
brandstofverbruik van je auto, hoe
veilig de band is en wat de
geluidsproductie van de band is. Het maakt de keuze dus makkelijker, vooral als je geen tijd of zin hebt je helemaal te verdiepen in alle autobanden die er zijn. Het bandenlabel helpt je met je zoektocht naar de beste autoband voor jouw auto.
Weergave van het bandenlabel:
De bovenstaande iconen staan voor de drie onderdelen van het Bandenlabel: Brandstofverbruik, Veiligheid en Geluidsproductie. Deze worden hieronder uitgelegd. Helaas zijn er nog geen banden op de markt met score A op veiligheid én brandstofverbruik. Bandenfabrikanten zijn nog steeds druk bezig om de meest veilige én zuinige band te ontwikkelen.
Brandstofverbruik
Niet alleen de motor van je auto en je rijstijl bepalen hoeveel brandstof je verbruikt, ook je banden hebben hier invloed op. De rolweerstand van een band bepaalt mede het verbruik van je brandstof. Dus kies je voor een zuinige band, dan kan je dit tientallen euro’s per jaar besparen.
Let op het volgende icoontje op onze website als je wil weten hoe de band beoordeeld wordt op brandstofverbruik:
Veiligheid
Veilig thuiskomen willen we natuurlijk allemaal. De autoband is het enige contact met de weg en dus is de kwaliteit van je band heel belangrijk. Een band is veilig als hij goede grip heeft en een korte remweg heeft op een nat wegdek. Veilige banden dragen niet alleen bij aan je eigen veiligheid, maar ook die van anderen in het verkeer. Een goede waarde betekent een kortere remweg.
Hoe veilig een band is zie je aan dit icoontje:
Geluidsproductie
Het meest sociale onderdeel van het Bandenlabel. Dit geeft aan hoeveel lawaai je banden maken buiten je auto, ook wel rolgeluid genoemd. Dit onderdeel geeft dus aan hoeveel overlast je veroorzaakt met je banden. Het label toont het geluid met geluidsgolven, één geluidsgolfje geeft aan dat de band onder de geluidsnorm valt. Bij drie geluidsgolven overschrijdt je de norm die geldt vanaf 2016.
Hoeveel geluid een band geeft buiten de auto, zie je op onze site aan dit icoontje
Dit icoon zegt overigens niets over de hoeveelheid geluid die je ín de auto krijgt.
Nog meer bandentips
Door het Bandenlabel wordt je zoektocht naar nieuwe banden iets vergemakkelijkt, de EU heeft ervoor gezorgd dat elke nieuwe band dit label draagt. We willen je graag nog wat tips geven over hoe je ná je aankoop het langste plezier van je banden kunt hebben. Een band is een kostbaar product, dus is het ook fijn als deze een tijdje meegaat. Op die levensduur heb je zelf meer invloed dan je waarschijnlijk denkt.
De juiste spanning Houd de
profieldiepte en
bandenspanning van je banden goed in de gaten. Controleer dit het liefst 1 keer per maand. Je kunt bij zomerbanden het beste een minimale profieldiepte van 2 mm aanhouden. De juiste spanning van je banden vind je terug in het onderhoudsboekje van je auto.
Rijd niet te stoer Stiekem vinden we het allemaal leuk: sportief rijden. Hard rijden en ook hard remmen. Dit is niet goed voor je banden en ook nog eens gevaarlijk. Dus wil je op de kleintjes letten? Dan kun je beter wat minder sportief rijden. Want hoe "stoerder" je rijdt, hoe eerder je banden slijten en aan vervanging toe zijn.
Kies de goede route Losse steentjes, een wegdek vol met hobbels en kuilen, niet fijn voor je nieuwe banden. Rijd zo veel mogelijk op wegen die goed zijn aangelegd en vermijd zoveel mogelijk de wegen die nodig aan vervanging toe zijn.
ANWB testwinnaars
Wil je niet alleen afgaan op het Bandenlabel, bekijk dan ook eens de jaarlijkse testwinnaars van de ANWB. Daar vind je welke autobanden het meest recent als beste getest zijn op prijs en eigenschappen.