De economische crisis heeft er in 2013 niet toe geleid dat de Nederlandse automobilist zijn wissel van winter- naar zomerbanden heeft overgeslagen. Uit een meting van KwikFit onder 2164 personenauto’s bleek dat in de zomer van 2013. 5,3% van de Nederlandse automobilisten doorreed op winterbanden, terwijl dit een jaar eerder nog 5,6% was. Daarnaast blijkt uit de vierde KwikFit Bandenmonitor dat de vierseizoenenband groeit in populariteit. In 2012 reed 2,3% van de automobilisten in Nederland op de allroundbanden. Dit jaar is dat percentage gestegen naar 3,3%.
Tien jaar lang steeg het aandeel auto’s op
winterbanden elk jaar, maar deze winter kwam aan deze groei een eind. Arjan van der Meer, marketing directeur van KwikFit, licht toe: “De stagnatie in de winterbanden penetratie wordt beïnvloed door de bijzonder zachte winter van dit jaar. KwikFit constateerde begin januari dat 9% wel winterbanden had, maar ze nog steeds moest wisselen. Uit onderzoek onder onze klanten bleek bovendien dat 11% nog overwoog om winterbanden aan te schaffen en dat 4% van de ondervraagden nog aan het wachten was op de levering van een nieuwe auto voordat ze tot de aanschaf van winterbanden zouden overgaan. Omdat het weer geen aanleiding gaf, hebben de meeste van deze automobilisten geen winterbanden aangeschaft en dat heeft een duidelijke impact gehad op wegdekaandeel van de winterbanden.”

Vierseizoenenband verovert terrein
De vierseizoenenband is aan een enorme opmars bezig. In de afgelopen twee jaar is het aantal wagens dat op vierseizoenenbanden rijdt zelfs meer dan verdubbeld. Van der Meer licht toe: “Veel automobilisten kiezen bij hun tweede auto voor vierseizoenenbanden. Een vierseizoenenband is in feite een compromis tussen een zomer- en winterband. Deze “allround band” beschikt over kenmerken van beide banden, maar kan bij winterse omstandigheden niet tippen aan een volwaardige winterband. Omdat de tweede auto vaak niet veel verder komt dan de plaatselijke supermarkt, is de vierseizoenenband een begrijpelijk en goed alternatief voor deze auto.”
Hoewel we in Nederland ongeveer 97 verschillende bandenmerken op de weg tegenkomen, zijn er slechts 18 merken die vierseizoenenbanden aanbieden. En de top drie met Vredestein, Goodyear en Tyfoon nemen met respectievelijk 37, 19 en 14 procent zelfs ruim 70 procent van het wegdekaandeel ten aanzien van de zogenaamde all weather banden in. “Hier liggen dus duidelijk kansen voor andere bandenleveranciers,” denkt Van der Meer.

Continental groeit ten koste van Vredestein
Wanneer we kijken naar zowel winter- als zomerbanden, wijst de KwikFit Bandenmonitor uit dat de meeste auto’s in Nederland nog steeds rijden op Michelin, dat met een aandeel van 15,2% marktleider is. Op de tweede plek staat Continental met een marktaandeel van 13,9% en op plek drie staat Vredestein met 11,2%. De meeste winterbanden zijn van het Nederlandse merk Vredestein, alhoewel het wegdekaandeel wel behoorlijk is teruggelopen ten opzichte van vorig jaar, van 19,1 naar 14,6 procent.
Op de tweede plek staat net als bij de vorige twee metingen Michelin met net als vorig jaar een wegdekaandeel van 13,9 procent. Continental pakt wel een flink groter wegdekaandeel, want met een stijging van 2,5% ten opzichte van vorig jaar komen zij uit op 13,6 procent. “De groei van het wegdekaandeel van Continental winterbanden is logisch te verklaren door de goede testresultaten van de band Continental TS850 in de afgelopen jaren,” zo legt Van der Meer uit. “KwikFit verkoopt deze band ook en merkt dat er veel vraag naar is.”
Wegdekaandeel
Ten aanzien van de winterbanden zijn er vier bandenmerken die bij de vorige twee metingen niet in de top 12 voorkwamen en daar nu wel een plek verdienen. Fulda en Firestone met ieder 3,1 procent en verder Nokian en Semperit met ieder 2,4 procent. Kumho, Viking en Kleber komen in 2014 niet meer in de top 12 voor.

Over de KwikFit Bandenmonitor voorjaar 2014
Het onderzoek is uitgevoerd in februari 2014 onder ruim 2.200 particuliere en zakelijk gereden auto’s. Het moment waarop iedereen die op winterbanden wil rijden, deze onder zijn auto heeft zitten. Om een representatief beeld van het wagenpark in Nederland te krijgen, werd het onderzoek bij diverse winkel- en zakencentra in Nederland gehouden. Daarbij werd gekeken naar merk en type band, tevens is daarbij aangegeven of het winter, zomer of all season banden betrof. Dit is de vijfde keer dat het onderzoek is gedaan en de derde voorjaarsmeting. De najaarseditie van het onderzoek wordt gedaan in augustus, ruim na de zomerbandenwissel.