Brandstof bespaartips

Onderweg op de kleintjes letten

Brandstof besparen... Klinkt misschien moeilijk en als niet de moeite waard. Maar in de praktijk is het een fluitje van een cent! En een voordelig fluitje ook, want door onze eenvoudig toepasbare tips uit te voeren is jouw eerstvolgende tankbeurt verder weg dan je denkt. Je bespaart al rijdend op de kosten. Da's multitasking onderweg en nog veilig ook want het is volledig handsfree!

Ik wil graag een brandstofmythe ontkrachten: Je motor laten draaien om hem op te laten warmen na het starten zorgt níet voor een lager brandstofverbruik. Na het starten kun je het beste direct gaan rijden. En na het wegrijden kun je het beste, zodra je een autolengte hebt afgelegd, direct doorschakelen naar de 2de versnelling. Je hoort het al: brandstof en dus geld besparen hoeft weinig moeite te kosten.

 

Dan de airco. Die is misschien wel brandstofslurpwereldkampioen. Om een voorbeeld te geven: op een hete zomerdag verbruikt de airco bij lage snelheden tot wel 2 liter per 100 kilometer! Zet de airco daarom uit zodra de temperatuur in de auto acceptabel is. Uw auto voor vertrek door laten waaien kan al een boel hitte en airco-inspanningen schelen.


Met deze rijstijltips & -tricks bespaar je niet alleen brandstof. Andere winst is dat dat deze rijtechnieken veel relaxter zijn voor jezelf, je medeweggebruikers en eventuele inzittenden. Kortom: relaxt rijden = veilig, zuinig en "zen".

5 extra brandstof bespaartips

1) Koude motor verbruikt meer

Een autoservicebedrijf zegt het niet gauw... Maar gebruik voor korte afstanden de fiets. Een koude motor gebruikt veel meer brandstof dan een warme. Je brandstofverbruik kan bij veel korte ritjes al oplopen tot 30 liter per 100 km. Dus vermijd korte ritjes. Een kort ritje = een afstand van 5 km of minder.

2) Houd de ramen dicht

Autofabrikanten hebben hun uiterste best gedaan om lucht via de ventilatie zo goed mogelijk door de auto te circuleren. Ramen open doen geeft een storing in deze stroomlijn, met als resultaat 5 tot 10% meer brandstofverbruik (en een dosis lawaai). Houd daarom bij voorkeur de ramen gesloten.

3) Nieuwe banden: let op lage rolweerstand en uitlijnen

Kijk tijdens het kopen van banden naar exemplaren met de minst mogelijke rolweerstand. Zij helpen je 3% extra op uw brandstofverbruik te besparen en rijden bovendien stiller.
Laat bij aankoop van nieuwe banden direct uw auto uitlijnen. Uitlijnen maakt de rolweerstand zo klein mogelijk, zodat zo min mogelijk benzine van de motor wordt gevraagd.

4) Onderhoud op tijd, olie op peil

Onderhoud uw auto goed. Een slecht onderhouden auto slurpt onnodig veel brandstof. Een fitte auto heeft de juiste bandenspanning en het juiste oliepeil (niveau tussen het min- en max-streepje op de peilstok).

5) Wissel je banden op tijd

Als de winter voorbij is, wissel dan snel je winterbanden om voor zomerbanden. Dit geldt na de zomer voor uw wissel naar winterbanden. Tijdig wisselen scheelt je brandstof en onnodige bandenslijtage. Het ideale wisselmoment is afhankelijk van het weer, maar als vuistregel kun je de ingang van de zomer- en wintertijd aanhouden.

Autobanden die niet goed zijn opgepompt kunnen leiden tot  5% meer benzineverbruik. Zonde van je geld als je het mij vraagt. Een beetje meer lucht leidt tot besparingen van wel 15%. Daarom is mijn tip: controleer de spanning 1 keer per maand. Houd de aanbevolen spanning van uw autofabrikant aan. Deze staat in het instructieboekje, bestuurdersportier en op de tankdop.

Vragen?

Wij helpen je graag

088 - 5945348 (lokaal tarief)

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen
08.00 - 17.30 uur en zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Klantenservice